Circulair Bouwen

Met het Natural Pavilion is circulair bouwen in de praktijk gebracht. De combinatie van een modulaire bouwmethode, het geïndustrialiseerde bouwproces en biobased materialisatie maakt The Natural Pavilion tot het toonbeeld van circulair bouwen.

De circulariteit manifesteert zich sterk in de modulariteit en losmaakbaarheid van het ontwerp en is op elk niveau terug te vinden; de fundering en constructie, de gevel, de indelingen en de eventuele installaties. Zowel het geïndustrialiseerde bouwproces als de biobased materialisatie zijn onderdeel van circulair bouwen.

MODULAIR BOUWEN

De constructieve basis van The Natural Pavilion wordt gevormd met ‘de HoutKern bouwmethode’. Met deze modulaire bouwmethodiek is het mogelijk om unieke gebouwen te creëren in configuraties tot wel 80 meter hoog.

Het paviljoen is ca. 900 m2 BVO (600 m2 GBO) groot, verdeeld over 3 bouwlagen en is opgebouwd uit 72 houten modules.

De innovatie zit hem in de losmaakbaarheid en flexibiliteit. De modules zijn stapelbaar en worden door middel van slimme knopen aan elkaar gekoppeld. De stalen knopen zijn op elk punt in het gebouw hetzelfde. De modules zijn vrij in twee richtingen te combineren en passen als puzzelstukjes in elkaar. Ook de windverbanden (trekstangen) zijn vrij te plaatsen.

Dit alles betekent dat het paviljoen, wanneer de Floriade is afgelopen, kan worden gedemonteerd en ergens anders opnieuw in een nieuwe configuratie kan worden opgebouwd. Het is een ontzettend flexibel bouwsysteem. Lego voor volwassenen!

Bekijk onderstaande filmpjes en kom meer te weten over de modulaire bouwmethode.

De slimme knoop die zorgt voor schakeling van houten modules.

INDUSTRIALISATIE EN DIGITALISERING

Het bouwproces van The Natural Pavilion is geheel geïndustrialiseerd tot een digitaal aangestuurd proces. De modules zijn ‘plug and play’ afgeleverd op de bouwplaats van de Floriade. In de werkplaats van Heko Spanten in Ede zijn de modules geprefabriceerd tot op afbouwniveau.

De bouwtijd is door de hoge mate van industrialisatie en digitalisering zeer kort; in 6 maanden tijd is het paviljoen ontworpen, berekend en gebouwd. Doordat het overgrote deel van het productieproces in de fabriek plaatsvindt en erenkel alleen geassembleerd wordt op de bouwplaats is de CO2 en stikstof uitstoot tot het minimum beperkt.

Bekijk onderstaande films over het bouwproces; van duurzame bomen uit het Nederlandse bos tot assemblage in de fabriek.

CIRCULAIR EN EMISSIELOOS BOUWEN

De energietransitie in de bouw betekent een noodzakelijke transitie maken naar circulair bouwen. Circulair bouwen definieert een gebouw zien als een tijdelijke samenstelling van componenten en materialen die aan het einde van de levenscyclus waarde behouden en ingezet kunnen worden voor nieuwe toepassingen. Het Natural Pavilion is door de hoge mate van demontabelheid en biobased materialisatie hier het ultieme voorbeeld van.

Door industrialisatie, digitalisatie, lichte fundatie en hoogwaardig gebruik van (lichte) biobased materialen heeft complete bouwproces van The Natural Pavilion een minimale impact op het milieu en leidt tot meer dan 80% terugdringing van emissie- en stikstofuitstoot. Het schone bouwproces maakt het bijvoorbeeld mogelijk om grootschalige projecten nabij Natura2000 gebieden te ontwikkelen.

Het Natural Pavilion is onderdeel van het TNO-ontwikkelprogramma om emissieloos bouwen te versnellen. TNO heeft in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken een programma opgezet om emissieloos bouwen te versnellen, om daarmee duurzame woningbouw te versnellen. Het Natural Pavilion is onderdeel van het programma als case voor industriële en biobased bouwmethode.