Materialisatie

Het paviljoen bestaat voor meer dan 95% uit biobased materialen. Daarnaast zijn ook er ook hergebruikte materialen toegepast zoals het circulair glas. Een speciale materialisatie-aanpak is ontwikkeld voor The Natural Pavilion om de hoogst haalbare circulariteitsprestatie te behalen en de milieu-impact van het paviljoen te reduceren. 

 

De toegepaste biobased materialen zijn geselecteerd met het oog op opschaalbaarheid en geschiktheid voor industrialisatie. Hiermee wil The Natural Pavilion de bezoeker en de bouwwereld laten zien wat de mogelijkheden zijn om biobased en circulair te bouwen voor de toekomstige (woning)bouw.

 

 

HOUT - NEDERLANDS DOUGLAS

STAATSBOSBEHEER

STAATSBOSBEHEER

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Het hout dat gebruikt is voor de constructie van The Natural Pavilion komt van Nederlandse bodem. Het hout is te zien in de gehele constructie van het paviljoen. Bekijk de filmpjes waarin Kasper van Staatsbosbeheer vertelt hoe het productieproces – van boom tot constructiehout – verloopt.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN HOLLANDS HOUT

Hollands hout komt uit de FSC gecertificeerde bossen van Staatsbosbeheer. Houtproductie vraagt om vakmanschap en zorgvuldigheid, en dat is bij Staatsbosbeheer volop aanwezig. Er wordt bijvoorbeeld nooit meer hout uit de bossen gehaald dan dat er jaarlijks bijgroeit, en ook het areaal neemt niet af. Bos blijft dus bos. Om te kunnen beschikken over deze oneindige grondstof, heeft Staatsbosbeheer de verantwoordelijkheid om te blijven investeren in bos en vakmanschap voor toekomstige generaties.

De bossen van Staatsbosbeheer leveren gemiddeld 75 vrachtwagens rondhout per werkdag. Daarvan worden ongeveer 40 geoogst, zo’n 250.000 m3 stamhout per jaar: lariks, douglas, grenen, vuren, populieren, eiken, essen en esdoorn. Dit hout kan op vele manieren worden toegepast, bijvoorbeeld voor vloeren, gevels en meubels, en ook voor karton, papier en spaanplaat. Staatsbosbeheer en de houtverwerkende industrie zorgen ervoor dat er geen hout wordt verspild. Al het geoogste stamhout wordt zo hoogwaardig mogelijk toegepast. Recht kwaliteitshout wordt tot balken en planken verwerkt, dunne en kromme delen tot MDF. Takken worden versnipperd en dienen als biomassa voor groene energie.

 

CONTACT 

Kasper Broek

k.broek@staatsbosbeheer.nl

Hollands hout 

 

 

 

 

 

Circulair glas

Circular Glass bv.

Circular Glass bv.

WAAR KOMT HET CIRCULAIRE GLAS IN THE NATURAL PAVILION EIGENLIJK VANDAAN?

De gevel van het kantoorgebouw aan de Koningskade 4 in Den Haag wordt verbouwd en krijgt een nieuwe klimaatgevel. Het glas dat vrijkomt is hoogwaardig hergebruikt in The Natural Pavilion. Dit is een belangrijke samenwerking tussen het Rijksvastgoedbedrijf, Hermans Glasgevels, Scheldebouw B.V. en de Noordereng Groep.

 

Glas heeft een hoge impact omdat veel energie nodig is bij de productie van glas. En vaak is glas niet 1-op-1 te hergebruiken, maar door een slimmigheid kon dit voor het paviljoen wel. Voor het paviljoen is gebruikt gemaakt van material driven design. Dit betekent dat de afmetingen van het glas, dat vrij kwam bij de Koningskade, de basisafmeting voor het kozijn vormde. Het kozijn is daaromheen ontworpen. Normaal gebeurt dit andersom: het kozijn wordt ontworpen en het glas wordt hierop op maat gemaakt. In totaal wordt 12.500 kilogram glas hergebruikt in het paviljoen. Dit is omgerekend een besparing van wel 2 ton CO2.

 

 

 

Circu Frames

Circuwall

Circuwall

De CircuFrames zijn verwerkt in alle 27 stuks passe-partouts van CLT Hout welke de Noordereng Groep heeft gemaakt en in The Natural Pavilion zijn geplaatst. Op 26 stuks hiervan worden dichte panelen geplaatst, maar bij één blijven de klick-en-klare CircuFrames met isolatie en een grote verscheidenheid aan afwerkingen daadwerkelijk zichtbaar. Dit kunt u aantreffen bij paviljoen de Houtkern Bouwmethode.

 


Een van de 26 grote frames

 

De frames zijn gemaakt van 100% oude houten VELUX dakramen welke na ruim 30 jaar dienst te hebben gedaan een nieuwe toepassing vinden. Nadat de ramen zijn gedemonteerd (glas, metaal, hout) wordt het hout gebruikt voor de CircuFrames. Deze frames met afmetingen van 120 x 60 cm, 60 x 60 cm en 30 x 60 cm en dikte 70 of 95 mm kunnen in steens verband verticaal of horizontaal snel en eenvoudig worden opgebouwd.

Een veelheid aan isolatiematerialen kunnen worden toegepast waarbij de biobased versies sterke voorkeur hebben. De finale afwerking kan met vele soorten plaatmateriaal, wederom bij voorkeur biobased danwel gerecycled. Dit complete pakket is in te zetten voor binnen als tussenwand, voorzetwand of bijvoorbeeld kantoor scheidingswand.

 


CircuFrames afgewerkt met SeaWood platen

 

Door het toepassen van de CircuFrames ontstaat een makkelijk te monteren en demonteren binnenwand CircuWall met een grote vrijheid in keuze van isolatiemateriaal en afwerkingen.

 

Het CircuWall systeem is als 3 opties te koop

 

1. Basic, als onafgewerkte frames

 

2. Luxe, frames inclusief isolatiemateriaal

 

3. Premium, frames inclusief isolatiemateriaal én prefab afgewerkt met plaatmateriaal naar keuze.

 

 

CONTACT
www.circuwall.nl
info@circuwall.nl

 

Mycelium

Grownbio

Grownbio

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Mycelium is te zien in de vorm van blokken, die tegelijkertijd als kast en akoestische wand te bewonderen is. De mycelium blokken zijn te zien op de tweede verdieping van het paviljoen.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN GROWN BIO, MYCELIUM 

Mycelium bestaat uit de wortels (lange, hele dunne witte draden) van schimmels. Het mycelium groeit op reststromen uit de land- en tuinbouw, zoals hennep en paprikastengels. Mycelium heeft veel potentie als bouwmateriaal. De wand laat een specifieke toepassing zien van mycelium. Deze toepassing in modulaire blokken heeft twee functies: als kastruimte en als scheidingswand. Elk blok is in 8 verschillende posities te stapelen en het golvende patroon sluit steeds aan op het volgende blok. Het golfpatroon verbetert de akoestiek: het voorkomt staande golven en ongewenste reflecties. Het is een circulair systeem dat eenvoudig in – en uit elkaar kan worden geschroefd. 

 

CONTACT

Studio Cartier / SIGN

www.Grown.bio 

 

 

Bamboe

MOSO

MOSO

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Het terras van MOSO ligt voor de ingang, over de gehele breedte. Daarnaast is een terras van MOSO te vinden op de tweede verdieping.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN MOSO, BAMBOE

MOSO® Bamboo X-treme® terrasplanken voldoen aan de hoogste technische eisen en kwaliteitsnormen en zijn gemaakt van de duurzame hernieuwbare grondstof Moso bamboe. Moso bamboe, botanisch gezien een grassoort, heeft een ondergronds wortelsysteem, rhizome of wortelstok genaamd, waaruit ieder jaar nieuwe stammen groeien. Er is dus geen sprake van ontbossing. De Moso bamboe soort komt uit China. De massieve bamboe terrasplanken worden gemaakt van in elkaar geperste, thermisch behandelde bamboe strips. De extreme stabiliteit van het materiaal zorgt ervoor dat een bamboe terras een lange levensduur heeft, met een natuurlijke vergrijzing. Bamboo X-treme® wordt geleverd als terrasplanken, gevelbekleding, schuttingplanken en meubelbalken.  

MOSO® heeft samen met de Technische Universiteit Delft een LCA- en CO2-voetafdrukonderzoek uitgevoerd. Het rapport heeft aangetoond dat MOSO® Bamboo X-treme® CO2 neutraal is over de hele levenscyclus. In dit resultaat is de enorme groeisnelheid van Moso bamboe nog niet eens meegenomen. Toepassing van Bamboo X-treme® draagt bij aan een hogere LEED en BREEAM-NL-certificering score voor duurzame bouwprojecten. 

 

CONTACT

MOSO International B.V.

info@moso.eu

MOSO Bamboo

 

 

 

Cellulose van gras

ECOR

ECOR

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De wand van reststromen van biobased materialen is te vinden op de eerste verdieping van het Natural Pavilion.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN ECOR, CELLULOSE

ECOR maakt bio-based panelen van 100% gerecyclede materialen en deze panelen zijn uiteraard ook weer 100% recyclebaar. ECOR maakt circulaire panelen door gebruik te maken van water, druk, warmte en cellulose. Er worden in het proces geen enkele (chemische) materialen toegevoegd. De panelen zijn toxide vrij en dus gezond voor de mens. De cellulose wordt gewonnen uit reststromen (afval) van bio-based materialen, zoals gras, papier, karton, jeans (katoen), bierborstel, koffieprut, paprikastengels en nog veel meer plantaardige producten. De plaatmaterialen van ECOR zijn Cradle to Cradle gecertificeerd.

Middels het ontwikkelen en katalyseren van samenwerkingsverbanden tussen ontwerpers, architecten, vakmensen, experts en partners kunnen aanbieders van deze reststromen en afnemers van ECOR-panelen samenwerken om te komen tot nieuwe producten en applicaties.

 

CONTACT

André Kompier

​Ecor Benelux 

AndreKompier@ecorglobal.com
06-55193525

 

 

THERMISCH GEMODIFICEERD GRENEN HOUT

GRAS WOOD WIDE

GRAS WOOD WIDE

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Het bouwmateriaal is verwerkt in de buitengevel op de eerste verdieping van The Natural Pavilion.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN GRAS WOOD WIDE 

Bijna 80 jaar gegroeid en versterkt in het barre klimaat van de Scandinavische regio, biedt het hernieuwbare bos ons de beste grondstof die tientallen jaren meegaat. Lunawood producten van Gras Wood Wide worden thermisch gemodificeerd met alleen natuurlijke methoden, hitte en stoom. Lunawood staat vooral bekend om zijn maatvastheid, duurzaamheid en duurzaam karakter. Het vereist geen oppervlaktebehandelingen, waardoor het een ecologische keuze is gedurende zijn hele levenscyclus.

Door het hout thermisch te modificeren, stijgt de duurzaamheid van klasse 4 naar duurzaamheidsklasse 2 en worden eigenschappen als werking en stabiliteit enorm verbeterd. Voor gevelbekleding  onder grondcontact gaat het hout minimaal 25 jaar mee. Het is onderhoudsvrij en hoeft niet meer geschilderd te worden. Het hout zal vanzelf vergrijzen.

 

CONTACT

Symon Spiersweg 10

1506 RZ Zaandam

+31(0)75 616 37 92

Graswoodwide

 

 

STRO EN HOUT

STROTEC EN ECOCOCON

STROTEC EN ECOCOCON

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De wand waarin het bouwmateriaal van Strotec en EcoCocon is te zien, kunt u vinden op de begane grond, bij de exporuimte in The Natural Pavilion.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN STROTEC

EcoCocon stropanelen zijn constructieve wandelementen die 98% uit hernieuwbare grondstoffen bestaan: stro en hout. Vanwege een speciale techniek van stro-persing, behalen de panelen hoge isolatiewaarden. Samen met  leempleisterwerk aan de binnenzijde, een luchtdicht membraan en een beschermlaag van houtvezelplaat als buitenafwerking behaalt het gehele systeem de Passiefhuis-standaard. Een luchtdichte, maar (ook) dampopen gevel zonder koudebruggen, zorgt voor een uitstekend binnenklimaat.

 

Stro is een restproduct uit de landbouw en bestaat uit de droge stengels van graangewassen. Tijdens de groei wordt in die stengels CO2 uit de atmosfeer opgeslagen. Bouwen met stro is dus bouwen met “geconserveerd” CO2. De CO2 blijft onttrokken aan de atmosfeer, minimaal zolang het gebouw bestaat. Ook stikstof wordt opgenomen tijdens de groeifase. De stropanelen zijn zo ontworpen, dat deze panelen weer veilig teruggegeven kunnen worden aan de natuur.

 

De stropanelen zijn geschikt om te passen in elk type project of type gebouw. Of het nu voor woningbouw, publiek gebruik, of commercieel gebruik  is. Het stro heeft een heel hoge isolerende werking. Dat levert zeer energiezuinige of zelfs energie neutrale gebouwen op.  Bovendien houdt stro door de goede warmteopslag een gebouw niet alleen warm in de winter maar ook koel in de zomer . Goed voor milieu en goed voor de portemonnee. Elke vierkante meter van EcoCocon panelen slaat gemiddeld 97.6 kg of CO2 op. De gebruikte energie tijdens de productiefase is minimaal. Het resultaat is een positief effect op het klimaat.

 

CONTACT

Strotec

Jeroen Boschlaan 2

5613GA Eindhoven

info@strotec.nl

06 28 48 89 63

EcoCocon

info@ecococon.eu

 

 

 

BioM

VanHier

VanHier

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De wand in het Natural Pavilion is een mozaïek van verschillende plaatmaterialen gemaakt uit natuurlijke reststromen. De wand is te bezichtigen op de begane grond in The Natural Pavilion.

 

HET BOUWMATERIAAL BIOM

In eigen beheer heeft VanHier een biomateriaal ontwikkeld: BioM. De mogelijkheden zijn legio, zo kunnen ze agrarisch-, tuinbouw- en natuur afval verwerken. Maar ook snelgroeiende gewassen en natte teelten zodat er CO2 wordt opgeruimd en vastgelegd. BioM is vormbaar & buigbaar wat kan worden gelamineerd (meerdere lagen) om sterkte-eigenschappen te verkrijgen voor constructieve toepassingen. Het is toepasbaar als fineerlaag (biolaminaat) met een decoratief effect voor in de interieurbouw of binnen de meubelbranche. Afbreekbaar, recyclebaar en vocht afneembaar; geschikt voor binnen-toepassingen.

 

Een belangrijk ingrediënt is cellulose van olifantsgras en er zijn een aantal natuurlijke reststromen (biomassa) en snelgroeiende teelten als uitgangspunt genomen:

 

1. NATUUR: RIETMAAISEL

De invloed van teveel stikstof op de natuur is groot: riet gedijt daar goed op, maar daaronder lijden zeldzame blauwgraslanden, trilvenen en veenmosrietlanden. Natuurgebieden, waaronder De Nieuwkoopse Plassen, raken kenmerkende planten en dieren kwijt. Daarom wordt er door Natuurmonumenten van augustus tot en met april gemaaid en is het hele jaar bezig het af te voeren via de watergangen. Jaarlijks komt er uit de Nieuwkoopse Plassen zo’n 6000 ton rietmaaisel vrij wat grotendeels wordt gecomposteerd. In samenwerking met Natuurmonumenten en Grondstoffen Collectief Rijnland onderzoekt VanHier deze reststroom.

 

2. TUINBOUW: FREESIA-BLADEREN

De freesia is een knolgewas en wordt jaarrond in kassen geteeld voor de bloem. Na het planten van de knollen groeien hier eerst bladeren uit en later een hoofdsteel en twee tot drie zijstelen die geoogst worden in het knopstadium. De gedroogde blad- en steelresten worden door Penning Freesia tot balen geperst en vormen zo een droge reststroom van ca. 60 ton per jaar wat wordt afgevoerd. Voor VanHier een mooie, schone grondstof voor de BioM panelen. Omdat het een reststroom is die in het gebied van de Greenport West-Holland beschikbaar is, willen we het lokaal gaan verwerken, waarna we de panelen in Rotterdam e.o. toepassen binnen de interieurbouw. Partners: Penning Freesia, BlueCity, Noorderwind, Greenport West-Holland.

 

3. STAD: KERSTBOMEN

Elk jaar eindigen er massa’s aan kerstbomen als reststroom op de composthoop of in de verbrandingsoven en dat is zonde! De Provincie Zuid-Holland en Gemeente Rotterdam hebben de handen ineen geslagen en organiseren samen met The Bin de Kerstbomen Challenge, met als doel om deze kerst 10.000 kerstbomen van de verbrandingsoven te redden. De bedrijven die geselecteerd zijn als winnaar vormen een circulaire keten om de verwaarding van de kerstbomen gerealiseerd te krijgen. Van inzameling en verwerking tot eindproduct. VanHier verwerkt de takken en naalden naar BioM terwijl een sociale (hout)werkplaats met de boomstammen aan de slag gaat. Partners: Provincie Zuid Holland, Gemeente Rotterdam

 

CONTACT

www.van-hier.com

 

 

Biolaminaat

HuisVeendam

HuisVeendam

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De wand in het Natural Pavilion toont een collectie van surface finish Biolaminaten van HuisVeendam. Deze zijn te bezichtigen op de begane grond in The Natural Pavilion.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN HUISVEENDAM

Het Groningse bedrijf HuisVeendam vervaardigt decoratief biolaminaat van organische reststromen en een bindmiddel op basis van aardappelzetmeel. Er valt te kiezen uit een basis collectie van 18 biolaminaten, maar producties op maat zijn ook mogelijk. HuisVeendam selecteert de lokale organische reststromen zorgvuldig en vertaalt ze naar een esthetisch product dat elke ruimte een warme en natuurlijke uitstraling zal geven.

 

HuisVeendam ontwikkelt diverse materialen op basis van lokale reststroom vezels en bindmiddelen en beschikt over hoogwaardige kennis van bindmiddelen op basis van aardappelzetmeel, een alomtegenwoordig product in het oosten van Groningen. Aardappelzetmeel is een zeer geschikte biopolymeer voor biolaminaten maar ook als basis voor bijvoorbeeld verfproducten. De biolaminaten van HuisVeendam hebben als doel bestaande synthetische producten zoals HPL te vervangen door een geheel duurzaam alternatief. De biolaminaten zijn geheel oplosmiddel-vrij en zijn geschikt als “surface finish” product in combinatie met andere circulaire plaatmaterialen. Het biolaminaat van HuisVeendam meet 240 x 110 centimeter en is 3 mm dik. HuisVeendam beschikt over de relevante technische documentatie op een brede toepasbaarheid mogelijk te maken.

 

CONTACT

HuisVeendam

Mineral paint

HuisVeendam

HuisVeendam

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De wand in het Natural Pavilion toont een collectie van HuisVeendam Mineral Paint. Deze zijn te bezichtigen op de eerste etage in The Natural Pavilion.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN HUISVEENDAM

Het Groningse bedrijf HuisVeendam vervaardigt deze unieke 100% biobased en oplosmiddelvrije verf op basis van aardappelzetmeel en minerale vulstoffen/pigmenten. De verf is geschikt voor muren en plafond, de natuurlijke minerale vulstoffen en pigmenten bieden een beperkte maar toereikende keuze voor een geheel natuurlijke beleving in het interieur. De verven worden veelal specifiek op maat gemengd voor de afnemer.

 

HuisVeendam heeft deze verftechnologie kunnen ontwikkelen dankzij hun uitgebreide kennis op het gebied van aardappelzetmeel. Deze natuurlijke polymeer is dankzij diverse stappen geschikt gemaakt als basis bindstof voor hoogwaardige verfproducten. Het product is geheel vrij van oplosmiddelen, vrij van conserveringsmiddelen, microplasticvrij en schadelijke producten zoals styrenen of polyurethanen en draagt daarmee bij aan een gezond binnen-leefklimaat. Daarnaast is het damp-open waarmee het uitermate geschikt is voor het circulair damp-open bouwen. De verf is UV-bestendig, eenvoudig aan te brengen, geeft een hoge dekking, natuurlijke matte uitstraling en behoud zijn kleur goed.

 

CONTACT

HuisVeendam

Riet

Het Stille Verzet

Het Stille Verzet

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De wand in het Natural Pavilion is van riet van verschillende maten. Deze kunt u bezichtigen op de eerste verdieping in The Natural Pavilion.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN HET STILLE VERZET

Dit riet wordt geoogst in en rond de Weerribben in Friesland. Rondom de Weerribben werken we samen met een riethandelaar die het riet oogst en sorteert. Echt Hollands riet met perfecte akoestische eigenschappen. Het toonbeeld van een natuurlijk, biobased akoestisch product wat ook nog de ontwerp principes van Biophilic Design volgt. Biophilic Design is het opnemen van natuurlijke elementen in interieur- of bouwkundige ontwerpen, om de relatie tussen de natuur en menselijke omgeving te versterken.

 

De rietstengels worden geselecteerd op verschillende diktes. Het riet wordt op lengte gemaakt en de diktes worden door elkaar gemengd. Dan worden de stengels in panelen met plint gemonteerd. De rietstengels zijn hol van binnen en dat zorgt er voor dat het geluid tegen stilstaande lucht in de rietstengel ‘botst’. Die botsing geeft dus een geluidsabsorberend effect wat verrassend goed is. Het riet wordt niet gekweekt, waardoor de CO2 uitstoot van het product negatief is. Het riet neemt namelijk het hele jaar, tot aan de winter CO2 op.

 

CONTACT

Het Stille Verzet

ROOD CEDER HOUT

GRAS WOOD WIDE

GRAS WOOD WIDE

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Het rode ceder hout is te zien aan de buitengevel op de tweede verdieping, bij het terras.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN GRAS WOOD WIDE 

Architecten kiezen steeds vaker voor rood Ceder hout gevelbekleding, vanwege de unieke eigenschappen zowel op het gebied van duurzaamheid en bewerkbaarheid als ook esthetisch. Dit hout kent een unieke variatie in structuur en kleur; van lichtgeel, geelbruin, zalmroze tot chocoladebruin. Kleurcontrasten tussen het voor- en najaarshout geven een fijne streeptekening of een mooie vlamtekening. De shingles kunnen met RVS nagels of schroeven worden bevestigd, en In twee lagen over elkaar voor wanden en in drie lagen over elkaar zelfs voor daken worden toegepast. Installatie door een vakman zal een fantastisch resultaat geven.

 

CONTACT

Symon Spiersweg 10

1506 RZ Zaandam

+31(0)75 616 37 92

Graswoodwide

 

 

Schors

Schors van Het Stille Verzet

Schors van Het Stille Verzet

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Deze akoestische wand kunt u opzoeken op de eerste verdieping in The Natural Pavilion.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN HET STILLE VERZET

De akoestische panelen zijn goed voor het geluid in de ruimte. Het werkt als een diffuser en goed, maar is door de vorm niet te standaardiseren. Het schors ‘breekt’ het geluid en zorgt dat de akoestiek wordt verbeterd.

 

De stukjes schors zijn gestoomd en stuk voor stuk uitgezocht, eenzijdig geschuurd en gepuzzeld tot vloeiende natuurlijke lijnen. Een specialist sorteert en puzzelt de panelen in elkaar zodat ze ook naadloos tegen elkaar gezet kan worden. Deze panelen kunnen worden uitgevoerd als wand of met een mooie lijst.

 

CONTACT

Het Stille Verzet

 

Kurk

PROSUBER

PROSUBER

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Kurk is te zien in een speciale wand met reliëf, welke bij de ingang, zowel binnen als buiten, op de begane grond van het paviljoen te vinden is.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN PROSUBER 

Kurk is een natuurproduct, multi-inzetbaar, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en goed te recyclen. Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, hiervoor wordt de boom elke negen jaar geschild. Om kurk te winnen hoef je de boom dus niet te kappen, sterker nog, door het winnen van de kurk leeft de kurkeik juist langer.

De geëxpandeerde kurkplaten hebben een thermische en akoestische waarden; dus mooi isoleren met kurk. Daarnaast kun je met kurk een natuurlijke sfeer creëren mét sprekende designs.

 

CONTACT

Arnoud Hanenburg

arnoud@prosuber.com

ProSuber

 

 

Gebrand bamboe

Zwarthout | Shou Sugi Ban

Zwarthout | Shou Sugi Ban

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De wand in het Natural Pavilion is een duurzame buitengevel van verkoolde bamboe met brandklasse B certificaat. Deze is te bezichtigen, buiten op de begane grond in The Natural Pavilion.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN ZWARTHOUT l SHOU SUGI BAN

Het bedrijf Zwarthout | Shou Sugi Ban maakt exclusieve houtproducten door deze met vuur te behandelen. Brandmeesters branden elke houten plank in een oven, waardoor het een unieke, duurzame koollaag krijgt. De speciale Shou Sugi Ban brandtechniek die wordt gebruikt, is geïnspireerd door een eeuwenoude Japanse traditie. De kracht van het vuur blijft hierbij zichtbaar in de kleur en textuur van het hout. Alle zwart gebrande houtsoorten hebben hun eigen structuur en toepassingen, zowel esthetisch als bouwfysisch.

 

Het zwart gebrande hout van Zwarthout | Shou Sugi Ban is zeer geschikt als duurzame gevelbekleding en in bijzondere interieurs. Zwarthout l Shou Sugi Ban is nog steeds continu bezig met pionieren en innoveren: nieuwe manieren van branden, nieuwe duurzame houtsoorten en nieuwe afwerkingen met organische hars en olie.

 

CONTACT

Zwarthout | Shou Sugi Ban 

Vuren - hout

Kebony

Kebony

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De wand in het Natural Pavilion is hout als buitengevel. Deze is te bezichtigen, buiten op de begane grond in The Natural Pavilion.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN KEBONY

Het hout van Kebony is ecologisch, duurzaam en vereist geen onderhoud buiten de normale reiniging. De prestaties van Kebony zijn bewezen in verschillende toepassingen, waaronder terrassen en gevelbekleding. De Kebony®-technologie werd ontwikkeld in Noorwegen en is een milieuvriendelijk, gepatenteerd proces dat de eigenschappen van duurzaam naaldhout verbetert met een biologische vloeistof. Het proces wijzigt permanent de celwand van het hout en geeft Kebony de kenmerken van premium hardhout.

 

Kebony wordt gemaakt uit duurzaam geproduceerd hout en geïmpregneerd met een biologische vloeistof. De chemicaliën worden gepolymeriseerd tot in de houtvezels, waardoor een stabiel, hard en duurzaam houtmateriaal ontstaat. De houten planken kunnen met normale gereedschappen en machines voor hardhout worden verwerkt.

 

CONTACT

Kebony

Fraké - hout

Platowood

Platowood

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Een speciale wand is ontwikkeld met het bewerkte hout van Platowood. Het bewerkingsproces, het ‘platoniseren’, is een Nederlandse innovatie. Het hout wordt bewerkt op een duurzame manier waardoor de levensduur van het hout wordt verlengt. Deze wand is op de tweede verdieping te vinden.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN PLATOWOOD

Snelgroeiende houtsoorten uit gecertificeerde bossen doorlopen het gepatenteerde en doorontwikkelde proces voordat ze als Platowood-hout de fabriek verlaten. Het platoniseren (hydro-thermische modificatie) vindt plaats in eigen beheer, in de fabriek op Industriepark Kleefse Waard te Arnhem. Waar andere processen vaak alleen bestaan uit drogen en verhitting, soms wel van 200 tot 230 graden, bestaat het unieke proces van Platowood uit drie stappen. Eenvoudig gezegd komt het neer op: koken, drogen en bakken. Tijdens deze stappen ontstaan nieuwe stabiele verbindingen in het hout.

 

Om ontbossing te voorkomen én te voldoen aan de stijgende vraag naar houtproducten is Platowood de oplossing voor duurzame houten kozijn of gevelbekleding bij het bouwen van huizen. Platowood platoniseert snelgroeiende houtsoorten naar esthetische, duurzame en hoogwaardige houtproducten met een lange levensduur.  De bomen die Platowood gebruikt kunnen na 30 jaar geoogst worden, terwijl de groeitijd van tropisch hardhout de gebruiksduur overtreft. Door de snelgroeiende en van nature minder duurzame bomen te oogsten (zoals Fraké), blijft de biodiversiteit van het bos in stand. Het platoniseren is bij uitstek geschikt om onder andere het snelgroeiende Fraké een langere levensduur en betere dimensiestabiliteit te geven. Deze vorm van hydro-thermische modificatie gebeurt ook op een ecologische manier, zonder chemische middelen.

 

CONTACT

Platowood

Plaatmateriaal van paprika

RikMakes

RikMakes

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Een speciale wand is ontwikkeld met plaatmateriaal van paprikastengels. De wand is op de tweede verdieping te vinden.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN RIKMAKES

Het circulaire plaatmateriaal is gemaakt van een reststroom van paprikatelers. Het plaatmateriaal is te gebruiken voor binnenbouw, bijvoorbeeld wand afdekking. Tevens kan het worden ingezet voor brandwerende afwerking.

 

Met andere woorden: Rik Makers heeft van het ‘afval’ van paprikatelers een hoogwaardig product weten te maken wat oneindig hergebruikt kan worden!

 

CONTACT

https://www.rikmakes.com/

 

 

CLT

Heko Spanten

Heko Spanten

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De vloeren op de eerste en tweede verdieping zijn van CLT gemaakt.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN HEKO SPANTEN

CLT (Cross Laminated Timber) wordt steeds vaker gebruikt in de bouw. Een CLT-element bestaat uit drie kruislings verlijmde lamellen waardoor omstandigheden als vocht en temperatuurschommelingen weinig invloed op het materiaal hebben. CLT kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Vloeren, wanden, daken: het kan allemaal! Het produceren en bewerken van het hout kost relatief weinig energie en ook niet onbelangrijk, het draagt bij aan de opslag van CO2.

 

CONTACT

www.hekospanten.nl/producten/clt-wand-vloer-en-dakelementen

 

 

Larikskozijnen

HB Oss

HB Oss

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De kozijnen zijn te vinden door het gehele gebouw. De kozijnen zijn ontworpen op basis van het beschikbare glas. Het glas kwam uit de gevel van Koningskade 4 in Den Haag. Normaal gesproken heeft het kozijn een bepaalde afmeting en wordt het glas op maat gesneden. Dit is hier andersom gebeurd. Het larikshout was hier zeer geschikt voor.

 

CONTACT

https://www.hboss.nl/

 

 

Houten heipalen

De Kuiper Groep

De Kuiper Groep

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De heipalen zijn onder het paviljoen geplaatst. De bovenkant van de fundering is op een aantal plekken aan de buitenzijde van het paviljoen te bewonderen.

 

HET BOUWMATERILAAL VAN DE KUIPER GROEP

De heipalen van hout zijn speciaal gegroeide bomen die zo recht mogelijk zijn. Het paviljoen staat op een innovatie fundering van 160 houten palen. Eén van de voordelen van het gebruik van houten heipalen is dat bij verplaatsing van The Natural Pavilion, de heipalen in de grond kunnen blijven zitten zonder dat het schadelijk is voor de bodem of het milieu. Dit maakt de houten heipalen niet alleen duurzamer maar is vormt ook nog eens een langdurige opslag van CO2. Kortom, een uitermate geschikt alternatief!

 

CONTACT

www.dekuipergroep.nl/houten-heipalen

 

 

 

Biobased plafondplaten

Plafondplaat van Het Stille Verzet

Plafondplaat van Het Stille Verzet

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Om de biobased plafondplaten van dichtbij te bewonderen is het materiaal geplaatst op een wand. Deze kunt u bekijken op de eerste verdieping in The Natural Pavilion.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN HET STILLE VERZET

Een grote verscheidenheid van biobased wandmaterialen zijn mogelijk. Minder bekend zijn biobased oplossingen voor het plafond. Maar minstens net zo belangrijk is de materialisatie voor het plafond, die ook bijdraagt aan de impact van het gehele gebouw.

 

Het Stille Verzet heeft een volledig biobased plafondpaneel ontwikkeld. Deze verschilt in uitstraling niet van een conventionele plafondplaat. Toch is de impact van deze plafondplaat vele malen lager, ten opzichte van een gewone plafondplaat.

 

CONTACT

Het Stille Verzet

Gerecycled Staal

Ferros

Ferros

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Alle modulen zijn aan elkaar gekoppeld met stalen knooppunten. Door het hele paviljoen zijn de stalen knooppunten zichtbaar.

 

HET BOUWMATERILAAL VAN FERROS

In The Natural Pavillion zijn 800 stuks stalen knooppunten verwerkt, welke vervaardigd zijn door Ferross’ nieuwste innovatie: de Cobot. Er is gebruikt gemaakt van gerecycled circulair staal, wat betekent dat er bestaand staal ingekocht is, het vervolgens is verwerkt en een nieuwe bestemming heeft gekregen. Bovendien kan het staal na The Natural Pavilion ook weer worden hergebruikt of worden gerecycled. Zo is de cirkel weer rond!

 

 

CONTACT

www.ferross-staalbouw.nl

 

 

Stro

Straw Blocks

Straw Blocks

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Dit bouwmateriaal is te zien in een speciale stro-wand in het paviljoen op de tweede verdieping.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN STRAWBLOCKS

Het bouwmateriaal van Straw Blocks wordt verwerkt tot prefab bouwelementen, zoals front-, hoek-, vloer- en dakelementen. Het materiaal wordt geproduceerd uit een lokaal restproduct en vormt zo een hoogwaardige bouwstof voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw. Het resultaat: comfortabele, duurzame, gezonde en betaalbare gebouwen.

 

Straw Blocks levert een oplossing waarbij het stro volledig is omsloten door een houten frame. Na montage, voor het aanbrengen van het stucwerk wordt het geheel afgedekt met een houtvezelplaat, stucwerk wordt op plaat aangebracht. Het vullen van het houten skelet met geperst stro vindt plaats onder druk op een hydraulische tafel, waardoor een optimale onderlinge aansluiting van stro/hout wordt verkregen.

 

CONTACT

Dhr. H Hondeveld

Straw Blocks Systems 

 

 

VLAS

ISOVLAS

ISOVLAS

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Het isovlas is verwerkt in de dakdozen. Deze zijn niet zichtbaar aan de buitenkant.

HET BOUWMATERIAAL VAN ISOVLAS
De producten van Isovlas Oisterwijk bv vinden hun oorsprong in de grondstof vlas; de sterkste en lichtste natuurlijke vezel die er is. Isovlas heeft de unieke mogelijkheden van vlas vertaald in duurzame, hoogwaardige producten zoals bouwisolatie, dampopen dakelementen en na-isolatie, voor condensvrij isoleren van binnenuit en op bestaand dakbeschot. Isovlas Bouwisolatie is biobased, Cradle to Cradle, gemaakt van natuurlijke vlasvezel,  duurzaam, C02 neutraal, natuurlijk vocht- en temperatuurregulerend en sterk geluidwerend. Het rot niet en verweert niet. Isoleren met vlas is al meer dan 80 jaar (met name in Duitsland) een beproefd alternatief.
CONTACT 

Isovlas 

 

 

Hergebruikte isolatie

ANNE, GBN en Lek Mining

ANNE, GBN en Lek Mining

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?
Deze platen hebben een tweede isolatieleven gekregen in het paviljoen. Deze zijn in alle buitenwanden van het paviljoen te vinden.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN ANNE, GBN EN LEK MINING

De glaswol isolatieplaten zijn hergebruikt uit akoestische panelen die in oktober 2019 door ANNE in samenwerking met GBN en Lek Mining zijn geoogst uit de oude Roto Smeets drukkerij aan de Europalaan in Utrecht.

 

Veelal gaan dit soort panelen tijdens sloop verloren en eindigen op de vuilstort of in de vuilverbrandingsoven. Daar  leiden ze vaak tot problemen: vervuiling of een gesmolten homp glas. Terwijl deze panelen gemakkelijk een tweede leven kunnen krijgen.

 

Een deel van de panelen is 1-op-1 opnieuw gebruikt in het kantoor van WE Adviseurs in Utrecht en in Babbelboxen. Een deel daarvan heeft een tijdje in een opslag liggen wachten op een nieuwe waardevollere bestemming. Soms duurt dat gewoon even, maar die hebben ze nu gekregen!

 

CONTACT 

Lek Mining 

GBN

ANNE 

Duplicor composiet

Holland Composites

Holland Composites

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Duplicor composiet is verwerkt in het dak van het paviljoen.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN HOLLAND COMPOSITES

Duplicor biobased fire resistant composiet is geschikt voor het maken van daken, gevels, gevelranden, vloeren, interieurdelen en nog veel meer. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. De hars van Duplicor is 100% biobased en wordt geproduceerd uit agrowaste, een restproduct uit de voedselindustrie.

 

Duplicor heeft een kern van gerecycled foam. Dit foam wordt voor 100% geproduceerd uit gerecyclede petflessen en oude kunststof verpakkingen. Duplicor is lichtgewicht en betaalbaar. Dit maakt het product tot een veelzijdig product dat aangepast kan worden voor de juiste gebruiken. Duplior valt in de Euro-brandklasse B en voldoet aan de B S1 DO brandnorm volgens NEN-EN 13501 SBI.

 

CONTACT 

Sven Erik Janssen
Holland Composites

Massief hout

Massief hout

Massief hout

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

Het resthout vanuit het productieproces van Derako is in samenwerking met Woodjoint verwerkt in prachtige trappen en bordessen. Ook is een deel gebruikt voor de pantry. Hiermee kreeg het hout een nieuwe bestemming.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN DERAKO

In alle Derako systemen maken we gebruik van massief hout. Hout is één van de meest bijzondere natuurlijke grondstoffen. En sinds duizenden jaren een inspiratiebron voor kunstenaars en architecten. Door de vorm en kleur, kracht, flexibiliteit en warmte geeft hout het straatbeeld en interieurs een natuurlijke, karakteristieke uitstraling. Hout is niet alleen milieuvriendelijk en recyclebaar, het slaat ook CO2 op. Het is hernieuwbaar door de groei van nieuwe bomen. En het is een bijzonder bouwmateriaal. Hout heeft een zeer positief effect op de gezondheid van de mens. In een groene omgeving ervaren mensen minder stress, bewegen we meer, ontwikkelen kinderen zich gezonder en worden sociale contacten gestimuleerd. In de zorgsector bevordert hout zelfs indirect het herstel van patiënten. Alle Derako systemen zijn volledig demontabel. Aan het eind van de levensduur worden onderdelen gescheiden. De monocomponenten en natuurlijke grondstoffen die overblijven zijn opnieuw te gebruiken in de circulaire economie. Bouwen met massief hout is ecologisch zeer verantwoord.

 

CONTACT

https://derako.com/ 

Biobased isolatie

Oldenboom

Oldenboom

WAAR TE VINDEN IN HET PAVILJOEN?

De drie verschillende isolaties zijn te zien op de eerste verdieping, bij de doorloop. Er is een ‘window of proof’ aan de wand toegevoegd, zodat de opbouw van de wand goed zichtbaar is.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN OLDENBOOM

Oldenboom levert bouwmaterialen volgens een aantal principes. Zo levert Oldenboom bouwmaterialen, die gebaseerd zijn op de natuur en boven de grond groeien. Oldenboom staat voor bouwen zonder fossiele brandstoffen en belast niet natuurlijke ecosystemen. De wand in The Natural Pavilion laat drie verschillende natuurlijke isolatiematerialen zien. Houtvezel, cellulose en hennep als isolatiemateriaal zijn materialen die de principes van Oldenboom volgen. Dit zijn hernieuwbare natuurlijke materialen die eventueel weer aan de natuur terug gegeven kunnen worden. Daarnaast zijn deze materialen die onze gezondheid niet bedreigen bij productie, verwerking , levensduur en verwijdering. Al deze materialen zijn met het gerenommeerde Europese label Nature Plus www.natureplus.org gecertificeerd.

Daarnaast hebben bovengenoemde materialen ook nog de volgende eigenschappen: de materialen houden warmte in de winter vast. Tegelijkertijd houden deze materialen de warmte in de zomer goed buiten. Bovendien bieden deze materialen goede geluidsbescherming en vochtbescherming.

 

Hieronder is de opbouw van de verschillende materialen goed te zien:

Dit is de wand met cellulose, oftewel gerecycled krantenpapier. De wand is afgewerkt met biobased materialen, zoals een ESB plaat en vuren hout.

 

Deze wand is geïsoleerd met houtvezel. Houtvezel is een echte warmtebuffer bij hoge temperaturen.

 

 

Deze wand is geïsoleerd met hennep. Hennep is een zeer snel groeiend materiaal.

 

CONTACT

https://www.oldenboom.nl/