Winnaar public vote Dezeen Award

Winnaar public vote Dezeen Award

We zijn trots dat The Natural Pavilion de public vote heeft gewonnen in de categorie sustainable building bij de Dezeen awards! Meer info: https://www.dezeen.com/2022/10/20/dezeen-awards-2022-public-vote-winners-sustainability/
Speciaal boekje

Speciaal boekje

In samenwerking met het Woningbouwatelier is een boekje van The Natural Pavilion gemaakt. Lees meer over hoe het paviljoen tot stand is gekomen en welke innovaties zijn toegepast in het paviljoen. https://woningbouwatelier.nl/wp-content/uploads/2022/09/THE-NATURAL-PAVILION-Floriade-Expo-2022.pdf
GOLD AWARD

GOLD AWARD

The Dutch Innovation Experience (inclusief The Natural Pavilion en Exploded View) heeft een GOLD AWARD gewonnen voor de Best Exhibitor Award, erkend door het Bureau International des Expositions (BIE) en de Association of International Horticulture Producers (AIPH), tijdens de slotceremonie van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Het jury rapport luidde: "The jury believes this participant fully embraced the theme Growing Green Cities and gave us a glimpse into technologies and ideas that could be part of a sustainable future. The natural world has many answers to the challenges we face. Both the Natural Pavilion and the Exploded View translate that into an amazing visitor experience".

The Making Off The Natural Pavilion | Openingsclip

The Making of video: van de eerste ontwerp renders in juni 2021 tot het ingerichte tentoonstellingspaviljoen in april 2022

Biobased bouwen

In 2030 moet 50% van de bouwmaterialen biobased zijn. Atto Harsta legt uit hoe de Nederlandse transitieopgave van toepassing zijn voor de gebouwde omgeving.

Duurzaamheidsstrategie

Ontwerpen en uitvoeren van conventionele woningbouw is normaliter gebaseerd op twee aspecten: kosten en kwaliteit van het ontwerp. Voor het paviljoen is duurzaamheid als derde aspect integraal meegenomen vanaf het begin. Door dit uitgangspunt en de uitwerking hiervan over de drie fases is The Natural Pavilion in alle opzichten zeer duurzaam.

Ontwerp- en bouwopgave

Een kijkje achter de schermen: Xander De Bruine, Ivar Diekerhof, Jan Willem van de Groep en Harrie Hupperts vertellen over de totstandkoming van het paviljoen en welke ontwerpprincipes centraal stonden tijdens de ontwikkeling van The Natural Pavilion.

Landschapsontwerper Nico Wissing over de groene ruimte

Ook de tuin rondom The Natural Pavilion draagt bij aan de beleving en wordt aangelegd met duurzame elementen. Zo geven waterdoorlatende materialen de tuin een mooi effect en zijn verschillende soorten fruitbomen een belangrijk onderdeel in de tuin van de toekomst. In deze video neemt Nico Wissing ons mee in welke elementen er in en rondom het paviljoen komen en hoe een zelfvoorzienende tuin eruitziet.

Neem alvast een kijkje binnenin The Natural Pavilion!

Hyperlapse van The Natural Pavilion in aanbouw

Plaatsen van prefab kozijnen

De kozijnen van The Natural Pavilion zijn volledig in de fabriek gemaakt. Door deze geïndustrialiseerde manier werken, en het meeste voorwerk in de fabriek te doen, wordt de werktijd op de bouwplaats sterk verkort. In een halve dag is meer dan driekwart van de gevel gedicht.

Timelaps Part 2

Het casco van The Natural Pavilion staat! Bekijk de tweede time-lapse.

Natuurlijke ventilatie

In The Natural Pavilion wordt een ‘binnen-buiten-klimaat’ gecreëerd: wel behaaglijk, maar niet geklimatiseerd. Met zo weinig mogelijk technologie (low-tech) worden natuurlijke processen ingezet om het klimaat te reguleren: hierdoor is er nauwelijks energie nodig om het paviljoen te koelen of verwarmen. Het ontwerp van het paviljoen is hierop afgestemd: de compacte bouwvorm, de gunstige oriëntatie ten opzichte van de zon en de zonwerende houten lamellen aan de gevel zijn hier een voorbeeld van. Jacques Plat van HE adviseurs vertelt over de natuurlijke trek door de glazen lamellen en de dakramen. Ook stipt hij de speciaal voor het paviljoen ontwikkelde ophangmethode voor LED-strips aan; zonder nagelvaste bevestiging. Deze subtiele bevestiging bevindt zich tussen twee constructieve elementen en is bijna niet te zien. Hierdoor wordt er niet in het hout geboord en kan het paviljoen ergens anders in een andere configuratie onbeschadigd opnieuw opgebouwd worden.

Glasrecycling

Waar komt het circulaire glas in The Natural Paviljoen eigenlijk vandaan? De gevel van het kantoorgebouw aan de Koningskade 4 in Den Haag wordt verbouwd en krijgt een nieuwe klimaatgevel. Het glas dat vrijkomt wordt hoogwaardig hergebruikt in The Natural Pavilion. Joris van Maastrigt van Circular Glass bv vertelt meer over de samenwerking tussen het Rijksvastgoedbedrijf, Hermans Glasgevels, Scheldebouw B.V. en de Noordereng Groep. "In totaal wordt 12.500 kilogram hergebruikt in het paviljoen. Dit is omgerekend een besparing van wel 2 ton CO2."

Opbouw van The Natural Pavilion

De bouw van The Natural Paviljoen gaat zo vlot omdat het voorwerk al in de werkplaats is gedaan. Op het Floriade terrein hoeven de houten balken en stalen knopen alleen nog aan elkaar gekoppeld te worden en vervolgens worden ze als kubussen op elkaar gestapeld. Doordat er nergens gelijmd of geschroefd wordt, een zogenaamde droge verbinding, is het paviljoen ook weer makkelijk te demonteren en kan het in de toekomst ergens anders in een andere configuratie weer opgebouwd worden. The Natural Pavilion is 100% demontabel.

Duurzame Fundering

Duurzaam bouwen, óók met duurzame fundering. In Nederland ligt de nadruk binnen de bouw voornamelijk op het duurzamer maken van constructies. Naar de verduurzaming van de fundering wordt veel minder gekeken. Arie-Jan Van Renswoude en Niki Loonen van ABT bv vertellen meer over de keuze voor het herintroduceren van houten palen voor de fundering van The Natural Pavilion en de manieren om beton te verduurzamen. “De bouw heeft een grote stap te zetten binnen duurzaamheid. En we laten hier zien dat we duurzaam kunnen bouwen, óók met duurzame funderingen en dat mag een voorbeeld zijn voor de woning- en utiliteitsbouw in Nederland”.

Ontwerp van de constructie

De ingenieurs van Adviesbureau Lüning zijn bij het team van The Natural Pavilion betrokken om de houten constructie te ontwerpen. Joost Lauppe en Okke Willebrands vertellen over het bijzondere ontwerpproces dat in sneltreinvaart moest worden...

Hout in de zagerij

Het FSC gecertificeerde Douglas hout van Staatsbosbeheer is gezaagd. Deze grote balken zullen de constructie vormen van The Natural Pavilion. Lambert van den Bosch van Heko Spanten Ede B.V. in Ede vertelt over hoe de balken nu verder verwerkt worden in hun werkplaats en hoe de stalen knooppunten worden bevestigd voor de…

Hollands hout voor The Natural Pavilion

Het FSC gecertificeerde Douglas hout waarmee The Natural Pavilion wordt gemaakt, gaat eerst als stamhout naar Houtzagerij De Vree in Randwijk. Hier wordt het geschild, gecontroleerd op ijzer en verzaagd tot balken. Vervolgens wordt het hout naar Heko Spanten in Ede gebracht waar het paviljoen prefab zal worden klaargemaakt voor transport naar de bouwplaats. Kasper Broek van Staatsbosbeheer vertelt over het label Hollands Hout dat tot doel heeft binnenlandse houttoepassingen te stimuleren. Hout is een van de meest duurzame bouwmaterialen ter wereld. Een boom slaat CO2 op en geeft weer zuurstof af. Als je goed voor de bossen zorgt, dan is hout oneindig beschikbaar. Door meer hout in de bouw toe te passen vermijd je bovendien het gebruik van andere bouwmaterialen die een veel grotere hoeveelheid CO2 hebben uitgestoten tijdens het productieproces, zoals staal, beton en aluminium.

Duurzame Houtkap Staatbosbeheer

The Natural Pavilion op de Floriade Expo 2022 wordt gemaakt van Hollands hout, afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen van Staatsbosbeheer. Voor dit modulaire project is Douglas hout van de Veluwe gebruikt. Staatsbosbeheer beheert ongeveer 100.000 hectare aan bosareaal in Nederland. Dagelijks groeit in deze bossen een hoeveelheid hout bij waarmee je zo’n 60 vrachtwagens kunt beladen. Daarvan wordt jaarlijks zo’n tweederde geoogst. Voor The Natural Pavilion zijn tien vrachtwagens nodig. De bomen voor The Natural Pavilion zijn in september en oktober 2021 gekapt. Tussen 'bos en bouw' zit bij het paviljoen ongeveer een maand. Na de kap worden de bomen bij Houtzagerij De Vree verzaagd en daarna bij Heko Spanten verder verwerkt en behandeld. Het hout zal tijdens de Floriade in de constructie verder gaan drogen.

Timelaps Part 1

De bouw van The Natural Pavilion gaat razend snel en wordt op de voet gevolgd door een aantal camera's die op de Floriade hangen.