Natuurinclusief bouwen
Natuurinclusief bouwen zorgt ervoor dat The Natural Pavilion positief bijdraagt aan lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Daarbij willen we ook de lokale biodiversiteit versterken en op termijn vergroten. The Natural Pavilion is de praktische uitwerking van een natuurinclusief en biobased gebouw.
GROWING GREEN CITIES
Onder het thema Growing Green Cities presenteert Floriade Expo 2022 oplossingen die nodig zijn om steden groener, gezonder en leuker te maken. We hebben in Nederland te maken met grote uitdagingen: overschotten van stikstofuitstoot die zorgen voor vermesting van natuurgebieden, degradatie van bodemkwaliteit en vermindering van waterkwaliteit. Daarnaast moeten onze steden gezonder en klimaatbestendiger worden. In The Natural Pavilion laten we zien hoe met ‘groen’ het leven in de stad gezonder en aantrekkelijker kunnen maken voor ál het leven: mensen, flora en fauna.
THE NATURAL PAVILION PRESENTEERT DE TUIN VAN DE TOEKOMST
The Natural Pavilion is een eetbaar huis. In de tuin van de toekomst ben je volledig zelfvoorzienend. Zo staat er in je nabije omgeving genoeg waar je van eten kunt. In de tuin om het paviljoen zijn allerlei soorten fruitbomen geplant. In de binnentuinen vind je moestuinen met kruiden, maar ook wortelen en asperges.
De tuin van de toekomst is opgebouwd in drie thema’s:
- Begane grond: snoepfruit voor in de stad. In de tuin om het paviljoen zijn allerlei soorten fruitbomen geplant. Zo kan je daar appel-, peren- en kersenbomen vinden. Van de vruchten kunnen lekkere jams en ciders gemaakt worden. Onder de bomen is witte klaver gezaaid om bijen en insecten aan te trekken die voor de bevruchting zorgen.
- Eerste verdieping: gezond voedsel in de nieuwe eetcultuur. De nieuwe eetcultuur draait om meer smaak, kleur, divers, groente en vers. Dit laten we onder meer zien met een variëteit aan met witte, gele, groene, oranje en paarse bloemkolen. Maar ook een variatie aan bonen zoals kapucijners en tuinbonen die kunnen dienen als vervanging van dierlijk eiwit.
- Tweede verdieping: leefbaarheid in de stad. Op deze verdieping staat de leefbaarheid in de stad centraal zoals groene daken en gras om op te sporten.
TE GAST IN DE FLEVOLANDSE NATUUR
Elk gebied heeft zijn eigen ecosysteem met soorten die daar het best gedijen. The Natural Pavilion is dan ook te gast in het Flevolandse landschap. Het groen is zo ingericht dat het aansluit op de lokale soorten waardoor het paviljoen onderdeel wordt van de bestaande ecologie.
De beplanting in de tuin is goed voor de fauna, met name voor bijen, insecten en vlinders. De planten zuiveren water en lucht, versterken de biodiversiteit, houden regenwater vast en slaan stikstof en CO2 op.
Het groenontwerp bestaat uit verschillende elementen: gevels op het paviljoen en beplanting zowel in het paviljoen als in de tuin eromheen. De groen-inrichting is afgestemd op de seizoenen, het binnen- en buitenklimaat van het gebouw én de klimaatverschillen aan noord-oost-zuid-west zijden.
WANDELEN OVER NATUURLIJKE PADEN
In de tuin worden natuurlijke en duurzame materialen toegepast. Zo bestaat het wandelpad uit leemzand, dat opgevuld is met een granulaat. Dit maakt het pad goed te bewandelen en tegelijkertijd is het pad waterdoorlatend. De overgang van het wandelpad naar de omliggende borders krijgen hierdoor een natuurlijk effect.
NATUURLIJKE AFWATERING
Om goed om te kunnen gaan met hevige regenval maar ook droogte, passen we klimaat adaptieve maatregelen toe. Denk aan waterretentie voorzieningen op het terrein en het gebouw, met als doel een gezonde bodem- en waterhuishouding (vocht). In de tuin is een wadi aangebracht. Dit is een verlaagd stuk grond, waar het overtollige water tijdelijk in wordt opgeslagen. Het overtollige regenwater en het water van piekbuien wordt gebruikt voor bewatering van de tuin en het landschap zelf.
WAAROM WE ALS MAATSCHAPPIJ NATUURINCLUSIEF MOETEN BOUWEN?
Natuurinclusief bouwen levert allerlei voordelen op voor het gebouw zelf en het gebied. Zo dragen deze bij aan verkoeling in de zomer. Groene daken hebben in de winter een sterk isolerend effect. Dit zorgt ervoor dat de warmte in het gebouw langer wordt vastgehouden. Planten zorgen voor een vertragende weg loop van water. Piekbuien worden hierdoor beter opgevangen. Daarnaast zorgt natuurinclusief bouwen voor een vermindering van luchtvervuiling. Planten nemen stikstofoxiden en fijnstof op, die ongezond zijn voor mensen om in te ademen.
NL GREENLABEL: EEN MEETBAAR GROENE OMGEVING
NL Greenlabel heeft een methodiek om materialen, maar ook tuinen, terreinen en gebieden te beoordelen op samenhangende duurzaamheid. Van visie tot en met realisatie en beheer toetst NL Greenlabel o.a. ontwerpen op gebruik van duurzame materialen, omgang met biodiversiteit en landschappelijke waarden. Ook heeft NL Greenlabel een methodiek ontwikkeld die het duurzaamheidsgehalte van diverse producten, planten en materialen beschrijft in een duurzaamheidspaspoort.
Kortom, The Natural Pavilion is een uitwerking van een natuur-inclusief gebouw die de balans tussen de mens, de tuin en het landschap weergeeft. Bezoek The Natural Pavilion om het zelf te ervaren!