Cobouw Award voor HoutKern Bouwmethode 

Cobouw Award voor HoutKern Bouwmethode 

NIEUWSBERICHT 23-11-2022 

Bouwer van Rijkspaviljoen op Floriade wint innovatieprijs

Cobouw Award voor HoutKern Bouwmethode 

BENNEKOM, 23-11-2022 – De HoutKern Bouwmethode won tijdens de uitreiking van de Cobouw Awards in Leusden de prijs voor de beste innovatie. De vakjury was onder de indruk van de bouwmethode waarmee in korte tijd onder andere het volledig biobased en circulaire Rijkspaviljoen op Floriade in Almere is gerealiseerd. Karin Kuipers van Circlewood, het consortium dat de methode ontwikkelde, is trots. “De HoutKern Bouwmethode is het schoolvoorbeeld van circulair bouwen: niet pas in 2050, maar nu al! Het is het Klimaatakkoord van Parijs in de praktijk.”

De HoutKern Bouwmethode is een flexibel bouwsysteem dat het mogelijk maakt om op circulaire wijze gestapelde (woning)bouw (tot 70 meter) te realiseren. In de basis is het een stapelbare houten module die door middel van een slimme knoop aan een andere module te koppelen is. Door de demontabele modulaire bouwtechniek zijn HoutKern gebouwen uitermate geschikt voor (tijdelijke) woningen, kantoorgebouwen, scholen of hotels. Door het geïndustrialiseerde bouwproces en het gebruik van biobased materialen is de uitstoot van schadelijke stoffen geminimaliseerd en wordt zelfs CO2 opgeslagen. 

Het eerste gebouw dat volgens de principes van de HoutKern Bouwmethode is gebouwd is The Natural Pavilion, het Rijkspaviljoen tijdens de laatste Floriade in Almere. Inmiddels zijn er ook vergevorderde plannen voor een Energiehotel in Ede en won Circlewood de aanbesteding voor de ontwikkeling van circulaire scholen in Amsterdam. Bovendien is De HoutKern bouwmethode onderdeel van het kennis- en innovatieprogramma ‘Emissieloos bouwen’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en TNO. 

‘Niets over het hoofd gezien’

De jury van de Cobouw Innovatie Award – een jaarlijks door bouwvakblad Cobouw uitgereikte prijs voor veelbelovende innovaties in de bouw – was onder de indruk “van de multidisciplinaire aanpak: het systeem is met een groot team van specialisten ontwikkeld en gedetailleerd; geen aspect lijkt over het hoofd gezien. De knoop vergt misschien erg veel staal en doet op eerste gezicht afbreuk aan het biobased karakter. Tegelijkertijd biedt juist hij de vrijheid om de modules van vlakke vloeren en gelamineerde houten kolommen te stapelen en onderling te koppelen. Het zorgt voor stabiliteit, verdeelt de krachten over de CLT-vloer, zorgt voor akoestische ontkoppeling en schept ruimte om leidingen, kabels en installaties onder te brengen.” Volgens de jury is de HoutKern Bouwmethode een ver doorgedacht systeem om houten hoogbouw mogelijk te maken met behoud van maximale architectonische vrijheid. “Het bewijs dat het concept van de Houtkern Bouwmethode werkt, is overtuigend geleverd bij het Natural Pavillion op de Floriade. En de plannen voor een hotel in Ede zijn ver, waarmee gestapelde houten woningbouw hoogbouw, modulair, stikstofvrij en file- to-factory zijn belofte kan gaan inlossen.”

Over Circlewood

Circlewood is een consortium van ontwikkelaar Noordereng Groep en de Oosterhoff Group. Het bedrijf wil de kracht van hout gebruiken voor de stedelijke bebouwing van vandaag en morgen, voor huidige en toekomstige generaties. Hout is namelijk perfect geschikt om vorm te geven aan een gezonde, aantrekkelijke en duurzame stedelijke leefomgeving. Kuipers: “Onze samenleving vraagt om innovatieve concepten die inspelen op een veelheid van vraagstukken. Van de bouw van betaalbare woningen tot en met het verhogen van de biodiversiteit, het verminderen van de CO2-uitstoot, het natuurinclusief bouwen met biobased materialen, de overgang naar hernieuwbare energie en het bouwen aan klimaatadaptieve steden. Op al deze terreinen levert houtbouw een substantiële bijdrage.” 

Naast The Natural Pavilion op de Floriade ontwikkelt Circlewood woningen, een hotel in Ede en schoolgebouwen in Amsterdam.

De partners in Circlewood zijn: Noordereng Groep, Oosterhoff (ABT bv, Adviesbureau Lüning en bbn adviseurs), Heko Spanten Ede B.V., Lomans, Adviesbureau DWA, Ferross Staalbouw, Hedgehog Company en TNO. 

Voor meer informatie of interviews kunt u contact opnemen met 
Karin Kuipers, +31 (0)6 18 466 224, k.kuipers@circlewood.euwww.circlewood.eu

Beeldmateriaal te downloaden via: https://we.tl/t-QDzJfKuhU9